🚚 Doprava zdarma při objednávce nad 1 000kč 🚚

Skutečné rozdíly mezi Indikou a Sativou

Konopí bývá často rozdělováno do dvou základních kategorií: indika a sativa. Všeobecně převládá názor, že indika působí relaxačně a sativa dodává energii. V tomto článku vyvrátíme tento mýtus a podíváme se na rozdíly, které tyto dva typy konopí skutečně odlišují.

 

 Návrh bez názvu (51)

 

Morfologické rozdíly mezi Indikou a Sativou

Indika rostliny jsou typicky nižší a širší, často nevyrůstají výše než 1 až 2 metry. Mají kompaktnější a keříčkovitý tvar. Listy indik jsou široké, krátké a mají tmavě zelenou barvu. Jsou známy svou hustotou a těžšími, masitějšími listy. Indika má obvykle kratší dobu růstu a rychleji vstupuje do fáze květu, což je výhodné v oblastech s kratší vegetační sezónou.

Sativa rostliny jsou známy svou výškou, často dosahují 2 až 4 metry. Mají štíhlý a vysoký tvar. Listy sativy jsou dlouhé, úzké a světle zelené. Jsou méně husté než u indik a mají tenčí strukturu. Sativa potřebuje delší dobu růstu a pomaleji vstupuje do květové fáze, což je vhodné pro dlouhé letní měsíce v tropických a subtropických oblastech.

 

DALL·E 2023-12-05 20.37.31 - A vast hemp field under a clear sunny sky, with a sprawling green landscape and a sky dotted with a few clouds. The field features rows of tall green

 

Kanabinoidy a Terpeny: Základní složky určující účinky konopí

Terpeny, aromatické sloučeniny v konopí, mají zásadní vliv na jeho účinky. Ačkoliv kanabinoidy jako THC a CBD jsou nejvíce diskutovány v kontextu účinků konopí, terpeny, které určují vůni a chuť rostliny, hrají klíčovou roli ve způsobu, jakým konopí působí. Tyto sloučeniny interagují s kanabinoidy a mohou modifikovat nebo zesilovat jejich účinky, což je známé jako "entourage efekt", a přispívají k různorodosti zážitků spojených s užíváním konopí. Mezi „ energetické “ terpeny patří např. Limonen, mezi „ sedativní “ patří např. Myrcen. Je tedy mylné spojovat indiku s uklidňujícími účinky a sativu s energizujícími. Tyto účinky závisí na konkrétním chemickém složení odrůdy, nikoli na jejím klasifikaci jako je indika nebo sativa.

 

Pochopení skutečného rozdělení mezi indikou a sativou a důležitosti kanabinoidů a terpenů je klíčové pro správný výběr a užívání konopí. Spotřebitelé by se měli zaměřit na složení a specifické účinky jednotlivých odrůd, nikoli na zjednodušené kategorie indika a sativa, aby dosáhli požadovaných výsledků.

 

5.12.2023

 
Používáme ověření věku Adulto